ایران، مسافر تاخیری تجارت الکترونیک
ایران، مسافر تاخیری تجارت الکترونیک
برای بعضیها تجارت الکترونیک پروراندن آمال و آرزوهایی است که تاجرهای سنتی برای رسیدن به آن حاضر بودند قدم در جاده ابریشم بگذارند. اما حالا، نه جاده ابریشمی هست که سختیهایش را قبول کنند و نه راه و روش تاجرهای سنتی را برای خرید و فروش کالا میپسندند. بازیگران تجارت الکترونیک به دگمههای کیبردی دل بستهاند که با بازی انگشتان روی آن به فضای مجازی کسبوکار پیوند میخورند
محیطی که همان اهداف تجارت سنتی را میطلبد، اما با شیوهای نوین تا بتوانند تجارت در فضای اینترنت را تجربه کنند.
بازیگرانی که حالا میخواهند در عرصه مجازی کسبوکار حاضر شوند، تاجران چای قندپهلو، امضای مکتوب و سند دستنویس نیستند. «هویت مجازی» شرط اول یک خریدار یا فروشنده الکترونیکی است. بهویژه در مواردی که عرصه کسبوکار گستردهتر میشود و ایجاد حس اعتماد برای خرید و فروش هویت ثابت شدهای را میخواهد که حرف اول را در این مسیر میزند.
امضای دیجیتال در کنار امضای مکتوب، هویت مجازی با هویتهای واقعی و... به پیوست گواهی دیجیتال، تجارت الکترونیک را سبب میشود.
زمان زیادی نیست که بسیاری از کاربران اینترنت، تجارت الکترونیک را در حد مرزهای داخلی تجربه کردهاند و اگرچه در دنیای مجازی اینترنت رفت و آمد دارند، اما هنوز بهعنوان شهروند اینترنتی، نتوانستهاند صاحب هویت ثابت از نوع دیجیتالیاش باشند.
درحال حاضر، گواهی دیجیتال، پیششرط اصلی تجارت آنلاین در سطح گسترده است و ایران چند سالی است که درحال آمادهسازی این پروژه بهسر میبرد.
●گواهی دیجیتالی، شاهکلید تجارت آنلاین
گواهی دیجیتالی همان شناسنامهای است که هویت واقعی شما را بهصورت مجازی و برای کسبوکار الکترونیکی تعیین میکند. کاربرد گواهی دیجیتال در حقیقت، استفاده از امضای دیجیتالی و رمزنگاری اطلاعات است.
در صورتی که در فضای اینترنت، قصد مبادله الکترونیکی با هویت مجازی مشخصی را داشته باشید میتوانید با اعتماد به امضای دیجیتال طرف مقابل و معرفی خود با استفاده از امضای الکترونیکیتان، به کسبوکار بپردازید.
البته برای شما این راه هم وجود دارد که در صورت محرمانه بودن اطلاعات، با استفاده از امکان رمزنگاری، اسناد و مدارک را با اطمینان کامل تبادل کنید.
درحال حاضر، مراکز صدور گواهی دیجیتال در ایران راهاندازی نشده است و وزارت بازرگانی ارایه پروژه گواهی دیجیتال و راهاندازی مراکز CA را به نیمه دوم امسال موکول کرده است. در صورت وجود این مراکز کاربران میتوانند به سهولت صدور شناسنامه و حتی سادهتر از آن برای دریافت یک گواهی دیجیتال که شامل مشخصات کاربر و الگوریتم ریاضی است، اقدام کنند.
البته به غیر از مراکز صدور گواهی دیجیتال در ایران، شرکتهایی هستند که از طریق شرکتهای خارجی برای صدور این گواهینامه اقدام میکنند.
پروژه گواهی دیجیتال در ایران، نزدیک به سه سال است که در وزارت بازرگانی سرگردان است و هنوز هم در همان وضعیت سیر میکند. معمولا وزارت بازرگانی در تمام کشورها، تنها عهدهدار حوزه بازرگانی (تجارت الکترونیک) گواهینامه دیجیتال نیست. اما این موضوع در ایران تمام حوزهها را شامل میشود و شاید عمدهترین دلیل، به تعویق انداختن پروژه گواهی دیجیتال باشد، چراکه پوشش تمام حوزهها از سوی یک وزارتخانه، به زمان طولانی نیاز دارد و قطعا کار بیشتری نیز میبرد.
درحال حاضر این پروژه در شرکت راهبر درحال انجام است که پیش از این شرکت خدمات انفورماتیک (شتاب) مسئولیت انجام این پروژه را به عهده داشت که بنا به دلایل وزارت بازرگانی به راهبر سپرده شد.
در همین راستا، شرکتهای «یوتیماگو» و «لوناس» متولیانی بودند که سالهای گذشته، در انجام این پروژه مشارکت داشتند و حالا شرکت «Cryptomothic» در این پروژه فعالیت دارد. تمام اینها موانعی است که اتمام پروژه گواهی دیجیتالی را به آینده میسپارند.
●فرهنگسازی به پیشنیاز گواهی دیجیتال
همیشه پیش از آنکه به فکر دستیابی به فناوریهای نوین باشیم باید ظرفیت و انتظار برای ورود آن را فراهم کنیم.
گواهی دیجیتالی یکی از فناوریهای نوینی است که میتواند محدوده تجارت الکترونیک را خیلی بیشتر از حال حاضر در ایران، متحول کند.
کاربران اینترنت و بهویژه بازیگران تجارت الکترونیکی باید از مزایا و امکاناتی که گواهی دیجیتال برایشان به همراه دارد آگاه باشند، شاید این موضوع برای برخی کاربران که با تجارت الکترونیکی بیشتر آشنا و درگیر آن هستند موضوع جدیدی نباشد، اما در ایران برای بسیاری از کاربران، تجارت الکترونیکی به معنی گسترده آن و در سطح B۲B (امکاناتی که بنگاهها به بنگاهها میدهند) و G۲B (امکاناتی که دولت به مردم میدهد)، رایج نیست و آن را به سطح B۲C (امکاناتی که به مردم فروخته میشود) محدود کردهاند.
دکتر زرگر، فرهنگسازی برای توسعه تجارت الکترونیک پیش از عرضه زیرساختهای فنی آن را ضروری میداند. وی میگوید: یک بعد تجارت الکترونیک، فناوری است و بعد مهمتر آن فرهنگسازی است که بخشی به عهده دولت و بخشی دیگر به عهده بازیگرانی است که از تجارت الکترونیک بهره میبرند. بنابراین، اگر این بازیگران، تمایلی به منتفع شدن نداشته باشند، هزینه تشویق کردن آنها به این سمت گران و وقتگیر خواهد بود.
با این وجود، یکی از راههای عملی ساختن توسعه تجارت آنلاین، تغییر در رفتار بنگاههای تجاری است تا از سنتی بودن به سمت مزایای تجارت الکترونیک پیش بروند.
زرگر در این مورد معتقد است: سازمانها و بنگاهها باید به منافع این نوع تجارت توجه داشته باشند و همچنین از نظر فرهنگی آماده باشند تا زیرساختهای فنی آن را به موقع عرضه کنیم. وی میگوید: در صورت وجود گواهی دیجیتال و کاربرد آن برای سطوح مختلف تجارت آنلاین ایران با دنیا فاصلهای نخواهد داشت و خیلی سریع میتواند این فاصلهها را جبران کند.
●نیمه پر تجارت آنلاین در ایران
خرید و فروشهای جزئی و یا آگهیهای اینترنتی صاحبان کالا، عمدهترین نوع تجارت الکترونیک حال حاضر در ایران است که نمیتواند برای حجم مبادلات این نوع تجارت موثر باشد.
دکتر سعادت پورمظفری، استاد دانشگاه، معتقد است: ایران خیلی دیر به جمع دیگر کشورها در تجارت الکترونیکی پیوست و برای رسیدن به سطح مطلوب، فاصله زیادی دارد.
درحال حاضر ایران از میان هشت کشور خاورمیانه، در آمادگی برای تجارت الکترونیک رتبه هفتم را دارد که این رتبه در سطح جهان به ۵۹ میرسد.
پورمظفری میگوید: آماده نبودن زیرساختهای فنی، بزرگترین مانع برای رشد تجارت الکترونیک است و حتی اگر همه موارد برای اجرایی شدن تجارت الکترونیکی در ایران مهیا باشد، باز هم از خیلی کشورها عقبتر هستیم.
دکتر زرگر در این خصوص، نظر دیگری دارد و معتقد است: با وجود تکمیل زیرساختهای فنی در سطح BtoB و GtoB که با آمدن پروژه CA (گواهی دیجیتالی) فعال میشود، ایران میتواند خیلی زود در خاورمیانه و در تجارت الکترونیکی حرف اول را بزند.
دکتر زرگر، حجم مبادلات الکترونیکی در ایران را پایین میداند و میگوید: تجارت الکترونیکی در سطح جهان و در سال ۲۰۰۶، در حدود ۷ هزار میلیارد دلار برآورده شده که بهتر است در این میان و در مورد ایران عدد و رقمی بهکار نبریم، چراکه هنوز تجارت الکترونیک در ایران در سطحی نیست که بتوانیم شاخصی برای تعیین حجم مبادلات آن تعیین کنیم.
وی میگوید: در تلاش هستیم تا هرچه سریعتر، زیرساختهای تجارت الکترونیکی آماده شود و به محض اینکه راه بیفتد، حجم مبادلات ایران به عدد بسیار بالایی خواهد رسید که هیچ از یک کشورهای منطقه به این آمار نخواهد رسید. با این وجود، بر سر راه تجارت الکترونیکی موانع دیگری نیز وجود دارد که عدم وجود دروازه پرداخت الکترونیکی برای همه بانکها، فقدان شرکتهای قوی برای تحویل کالا و همچنین رسیدهای دستی که هنوز جای خود را به رسیدهای الکترونیکی ندادهاند و عدم وجود فرصت برای سایتهای تجارت الکترونیکی که بتوانند مستقل از نام شرکت خود، در رسانههای دیداری تبلیغ داشته باشند، جزء این موانع بهشمار میروند.
●زنجیره قانونی تجارت الکترونیکی
قانون تجارت الکترونیک، زیرساخت حقوقی است که در سال ۸۲ و در ۸۱ ماده به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. قانونی که درحال حاضر بهعنوان سند توسعه تجارت الکترونیک در وزارتخانه و سازمانهای ذیربط لازمالاجراست.
دکتر علی صنایعی، استاد دانشگاه، با بیان اینکه باید الحاقاتی به این قانون اضافه شود، معتقد است: سند توسعه تجارت الکترونیک اگرچه بهصورت مکتوب درآمده، ولی متاسفانه هنوز بهصورت کاربردی مورد استفاده قرار نمیگیرد. این سند،کلیه وظایف سازمانها و نهادها را در مبادلات الکترونیکی مشخص کرد، اما بهدلیل عدم رواج تجارت الکترونیک بهصورت گسترده، در حد همان قوانین مکتوب باقی مانده است.
دکتر زرگر در این زمینه و با اشاره به کاربرد تجارت الکترونیکی در سازمانهای دولتی میگوید: براساس تکلیف برنامه چهارم توسعه، سازمانهای دولتی باید ۳۰ تا ۵۰ درصد مبادلات خود را از طریق اینترنت انجام دهند.
در حقیقت بیشتر فعالیت این نهادها در زمینه انجام مناقصه یا مزایده و... است که بهدلیل آماده نبودن زیرساختهای فنی در این بخش، تجارت الکترونیکی در سازمانهای دولتی، بیشتر بهصورت آگهیهای مناقصه و مزایده در اینترنت و برای اطلاعرسانی دیده میشود.
●فعلا فقط B۲C
"دولت مسؤول اجرای تجارت الکترونیکی نیست، بلکه فقط عهدهدار توانمندسازی کشور در اجرای تجارت الکترونیکی است." این جملهایست که دکتر زرگر در خصوص وظیفه دولت در برابر تجارت الکترونیک بیان میکند و میگوید: مهمترین راه برای سرعت بخشیدن به تجارت الکترونیک، حضور نیروهای علمی، نخبه و متخصص در این زمینه است که باید همراه با نوآوری باشد. وی میگوید: اگر برای نیروی متخصص، زمینه منفعت بهوجود بیاید، مشکلی نیست و تجارت الکترونیکی بهسرعت میتواند به سطح مطلوب برسد. درحال حاضر، BtoC و یا همان فروش کالا از سوی بنگاهها به مردم و از طریق اینترنت تنها شکل تجارت آنلاین در ایران است.
زرگر میگوید: حوزههای BtoB و GtoB از لحاظ زیرساختهای فنی آمادگی اجرا ندارند و این درحالی است که اگر BtoB به مرحله اجرا برسد، بهدنبال آن GtoB هم میسر میشود.
●آینده پیش روی تجارت الکترونیک
بسترهای رسیدن به تجارت الکترونیک بسیار کم و ناکافی است و با وجود امکانات فنی که مسؤولان ذیربط آیندهای نزدیک را برای پیوستن آن به حلقه تجارت الکترونیک وعده دادهاند، بخشی از موانع بر سر راه مبادلات الکترونیک رفع خواهد شد. بنابراین پس از طی این مراحل، این بازیگران تجارت الکترونیک هستند که باید دیوارههای این حلقه را مستحکمتر کنند، تا با رشد تجارت الکترونیک، توانمندیهای ایران در این حوزه نیز بیشتر از گذشته نمایان شود