» مقالات تجارت الکترونیک » مقالات هایبرد » تجارت الکترونیک در گرو امنیت سیستم های بانکی است

تجارت الکترونیک در گرو امنیت سیستم های بانکی است

تجارت الکترونیک در گرو امنیت سیستم های بانکی است

7772  تعداد بازدید  |  دوشنبه 18 مرداد ماه 1389

سیستم های بانکداری الکترونیکی این امکان را برای کاربر فراهم می کند تا سریع و آسان کلیه کارهای بانکی خود را از طریق تلفن ثابت، تلفن همراه(WAP)، دستگاه های خود پرداز(ATM) و یا اینترنت انجام دهد. باگسترش فناوری...

سیستم های بانکداری الکترونیکی این امکان را برای کاربر فراهم می کند تا سریع و آسان کلیه کارهای بانکی خود را از طریق تلفن ثابت، تلفن همراه(WAP)، دستگاه های خود پرداز(ATM) و یا اینترنت انجام دهد. باگسترش فناوری انواع سیستم های بانکداری الکترونیکی نیز ایجاد شده است که هر یک از آنها ابعاد تازه ای را در زمینه تبادل اطلاعات میان کاربر و بانک ارایه کرده که از ATMها می توان به عنوان نخستین سیستم شناخته شده در بانکداری الکترونیک اشاره کرد. ۳۰۰ هزار پایانه کارت اعتباری سهم ایران از ۳۷ میلیون پایانه در جهان بسیاری از کارشناسان دستگاه های خودپرداز را سرآغازی در بانکداری الکترونیکی می دانند.
عبدالحمید منصوری، معاون فناوری اطلاعات شرکت

تجارت الکترونیک

پارسیان می گوید: طبق بررسی‌های صورت گرفته توسط بانک مرکزی، ۳۰۰ هزار دستگاه کارت خوان باید در سراسر کشور نصب شود تا پدیده کارت الکترونیکی در کشور به صورت عمومی درآید.
او می‌گوید: برای فراگیر شدن این تکنولوژی در کشور، باید ۱۰ میلیون کارت در اختیار کاربران قرار گیرد و علاوه بر تمرکز روی این فناوری به عنوان پول الکترونیکی باید با فرهنگسازی لازم، بستر رشد این تکنولوژی فراهم شود.وی با اشاره به نقاط ضعف و قوت پول الکترونیکی می‌گوید: نقاط ضعف موجود در پول الکترونیکی، بسیار پایینتر ار نقاط قوت آن است و برای فراگیر شدن این پدیده در کشور، سرمایه‌گذاری‌های سنگین و برنامه‌ریزی منسجم موردنیاز است.
منصوری می افزاید: در سراسر جهان، ۳۷ میلیون پایانه کارت اعتباری وجود دارد، ولی متاسفانه سهم ایران از این تعداد ۳۰۰ هزار پایانه است که آن هم در صورت نصب تمامی پایانه‌ها محقق خواهد شد.
بانک مرکزی عهده دار تامین امنیت نرم افزاری است
مهمترین و شاید اصلی ترین موضوع در بانکداری الکترونیک بحث امنیت است و نخستین موضوع مهم در بحث امنیت، ایجاد یک کانال امن است تا داده ها یکپارچه و با اطمینان میان کاربر و بانک تبادل شود. مهندس رحیمی صفت، مدیر فناوری اطلاعات بانک اقتصاد نوین، پس از تقویت زیر ساخت های ارتباطی لازم ، امنیت را مهمترین اصل برای ایجاد بانکداری الکترونیکی می داند.
او معتقد است که سخت افزار و نرم افزاری که بتواند امنیت کامل را ایجاد کند در ایران وجود ندارد و می گوید: هر چه توان امنیتی در سیستم ها افزایش یابد به طبع آن قدرت هکرها نیز بالا میرود.
رحیمی صفت بر این باوراست که امنیت سخت افزاری بر عهده خود بانک ها است اما امنیت نرم افزاری را بانک مرکزی باید تامین کند.
نبود امنیت های لازم در سیستم بانکداری الکترونیکی ، مشتریان خدمات مالی و اعتباری را بر این باور رسانده است که استفاده از بانکداری الکترونیکی با شکست روبه رو خواهد شد.
بیمه یا امنیت؟ مسئله کدام است؟
حمیدرضا مختاریان، مدیر امنیت شبکه و سیستم های بانکداری الکترونیک، معتقد است امنیت زیر شاخه بانکداری الکترونیک است.
او می گوید: در هیج جای جهان امنیت صد درصد وجود ندارد و مهمترین دلیل آن هم مشکلات به وجود آمده در نرم افزارها و تغییرات روزافزون آنها است. به اعتقاد مختاریان امنیت در سیستم های بانکداری الکترونیکی در مدیریت ریسک به وجود می آید.
او با اشاره به بیمه کارت های اعتباری در سراسر جهان می گوید: مدیریت ریسک با بررسی سیستم های الکترونیکی تصمیم می گیرد که در کدام نقطه از شبکه هزینه بیشتری برای تامین امنیت باید صرف شود و در کدام قسمت نیز صرف هزینه برای ایجاد امنیت بی مورد است. مهمترین فاکتور در برقراری امنیت، نگهداری و بروز رسانی سیستم های امنیتی است. برای بالا بردن امنیت در سیستم های مالی الکترونیکی هزینه های بیشماری باید صرف شود به همین دلیل باید کلیه تراکنش های مالی بررسی شود تا مشخص گردد در چه مراحلی صرف هزینه برای بالا بردن امنیت مقرون به صرفه است.
تامین امنیت بانکداری الکترونیک، متولی ندارد
یکی از بحث های مهمی که امروزه در بانکداری الکترونیکی به وفور به آن پرداخته می شود، فراگیر شدن بهره گیری از e-bankingدر بین مشتریان است. مشتریان تا چه اندازه به خدمات بانکداری الکترونیکی اعتماد دارند؟ چگونه باید این اعتماد در بین متقاضیان ایجاد شود؟ آیا در ایران امنیت به معنای بین المللی تعریف می شود؟ اینها سئوالاتی است که ذهن بسیاری از مشتاقان تجارت اینترنتی را به خود جلب کرده است. روش های گوناگونی در ایران برای برقراری امنیت در سیستم های مالی الکترونیکی به وجود آمده است که بسیاری از کارشناسان تعدد این راهکارها را مهمترین علل در سردرگمی مشتریان می دانند.مختاریان در این زمینه می گوید: برای بررسی و برقراری امنیت در سیستم های بانکداری الکترونیکی باید شورایی همانند شورایعالی امنیت فضای تبادل اطلاعات کشور، به وجود آید و راهکاری اصلی برای این مهم در نظر گرفته شود.
او به وظیفه بانک مرکزی در این میان اشاره می کند و می گوید: بانک مرکزی باید بر عملکرد بانک ها در زمینه ایجاد بانکداری الکترونیکی نظارت داشته باشد.
هدف ما جلب اعتماد مشتریان است
کارشناس امنیت شبکه ، در ادامه می گوید: برای اینکه بتوانیم مشتریان را به سمت بانکداری الکترونیکی جذب کنیم باید اعتماد آنها را نسبت به این مقوله جلب نماییم. او به روش های متفاوت القا امنیت اشاره می کند و می گوید: این روش ها در جهان متداول نیست چون حس اعتماد در بین مخاطبان حارجی ایجاد شده است.
مختاریان با اشاره به استفاده از Device های سخت افزاری می گوید: در این فناوری هر بار فرد قصد اتصال به شبکه بانکی را داشته باشد باید دستگاه مورد نظر را به کامپیوتر متصل کرده که توسط آن یک کد امنیتی یک بار مصرف به مقصد ارسال می شود که صحت دارنده اصلی حساب را تایید می کند و قبل از خروج از سیستم نیز کد امنیتی دیگر به حافظه دستگاه برای استفاده مجدد ارسال می شود. وی به دریافت SMS در هنگام اتصال به شبکه بانکی به عنوان روشی دیگر اشاره می کند و می گوید در این روش نیز هنگامی که فرد وارد شبکه بانکی می شود به او SMS زده می شود که همین امر باعث می شود اعتماد فرد به امنیت موجود در شبکه افزایش یابد.
بانک مرکزی: پرداخت اینترنتی در گرو کد دوم
پس از آنکه یک سایت جعلی از طریق سیستم شتاب ، کلاهبرداری کرد،بانک مرکزی پرداخت های اینترنتی را برای بانک های عضو شتاب منوط به ارایه کد امنیتی دوم، موسوم به کد پرداخت اینترنتی دانست. این دستورالعمل در حالی صادر شده است که ۶ ماه پیش بانک مرکزی دستور پرداخت اینترنتی را برای تمامی بانکهای عضو شتاب صادر کرده بود. به زعم بسیاری از کارشناسان، مهمترین عامل برای ارایه چنین دستورالعملی بالابردن فضای امنیتی در پرداخت های اینترنتی است. صدور کد پرداخت اینترنتی بنا به مشکلات مالی و اعتباری میان بانک ها مقرون به صرفه نیست. این در حالی است که تنها راه رسیدن به پرداخت های اینترنتی از دید بانک مرکزی وجود کد دوم و تامین سخت افزارهای امنیتی مورد نیاز است. بی شک، امنیت مهمترین مسئله در ایجاد

تجارت الکترونیک

است. جا دارد مسوولان نظام بانکی کشور با در نظر گرفتن شرایط سخت افزاری و نرم افزاری موجود و نیز تاسیس بیمه های کارت های اعتباری، ریسک موجود در داد وستدهای دیجیتالی را پایین آورده و گام های سریع تری را در ارایه خدمات

تجارت الکترونیکی

بردارند.

 

منبع :روزنامه ابرا اقتصادی