پورتالهای ایرانی چه وضعیتی دارند؟
پورتالهای ایرانی چه وضعیتی دارند؟ مدیر اجرایی مرکز امنیت شبکه دانشگاه شریف: اطلاعات پورتالها منظم و ساختاریافته نیست
خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
سرویس: جامعه اطلاعاتی -فناوری اطلاعات
مدیر اجرایی مرکز امنیت شبکه دانشگاه شریف گفت: بانکها و پلیس +10 جزو بهترین ارایهدهندگان خدمات الکترونیکی هستند زیرا با بودجهای که در دست داشتهاند، توانستهاند اعتماد مردم را جلب کنند و موفقیت آنها هم در برنامههای بلندمدت آنها بوده است.
مرتضی امینی - کارشناس شبکه - در گفتوگو با خبرنگار فنآوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، با بیان این که وضعیت پورتالهای موجود در کشور چندان مطلوب نیست اما به نسبت 10 سال پیش، پیشرفت قابل توجهی داشته است، اظهار کرد: معمولا اطلاعاتی که در پورتالهای موجود قرار داده شده، خیلی محدود است و علاوه بر این چندان منظم و ساختاریافته نیست و معمولا پورتالهای سازمانها هم از این قبیل هستند.
وی عمده استفادهکنندگان پورتال را همه سازمانها دانست و خاطرنشان کرد: جالب است که اطلاعرسانی و خدمات الکترونیکی سازمانهای کوچکتر خیلی قابل توجهتر از سازمانهای بزرگ است زیرا آنها برای هزینهای که میکنند، ارزش قائلند اما هر چه به مراتب سازمانی بالاتر میرویم، از کیفیت خدمات آنها به میزان هزینهکردشان کاسته میشود.
او توجه به پیشنیازها و زیرساختها را برای بهبود روند کارهای مبتنی بر پورتال با اهمیت عنوان کرد و ادامه داد: باید ساز و کاری در درون سازمانها شکل بگیرد تا بخش فنآوری اطلاعات از انزوای سازمانی بیرون آید و در ساختارهای سازمانی، دپارتمان فنآوری اطلاعات را با اختیارات بالاتری لحاظ کنند.
مدیر اجرایی مرکز امنیت شبکه دانشگاه صنعتی شریف افزود: برای یکسانسازی وضعیت و همچنین بهبود پورتالهای موجود باید سازمانها از ابعاد سختافزاری، نرمافزاری و شبکه تجهیز شوند، بودجه اعتباری درباره فنآوری اطلاعات نیز باید اصلاح شود؛ معمولا این بودجه به شکلی است که یا خیلی جزیی است و یا نحوه هزینهکرد صحیح آن را برای دستیابی به خروجی مطلوب بلد نیستیم و بخش آخر هم به مدیریت درست فنآوری اطلاعات مربوط میشود.
امینی تصریح کرد: وجود برخی سایتها برای معرفی پورتالهای مفید و کارا بسیار موثر در فرهنگ استفاده و کار با برخی پورتالهاست؛ ما معمولا برای دسترسی به پورتالها دو راه داریم که یکی جستوجوی کورکورانه است و دیگری این است که به صورت ساختیافته پیش برویم و در روش ساختیافته وجود این گونه سایتها خیلی موثر است اما باید این سایتها به مردم معرفی شوند تا بتوانند به کارآمدی خود برسند.
این کارشناس امنیت شبکه درباره دولت الکترونیکی، یادآور شد: در بخشهایی از دولت که خدمات به صورت الکترونیکی ارایه میشود، باز شاهد آنیم که به علت فقدان اعتماد از طرف مردم و خود سازمانها خیلی از کارها به صورت دستی صورت میگیرد و این نبود اطمینان و اعتماد هم از کمکاریها در بخش طراحی سیستم و سرمایهگذاریها است.
او عنوان کرد: فرهنگ استفاده از خدمات الکترونیکی را در بانکها میتوانیم به خوبی مشاهده کنیم و این امر به منظور این است که آنها پول در دست دارند و به راحتی قدم در این مسیر گذاشتهاند و اعتماد مردم را نیز به خود جلب کردهاند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر بهترین خدمات الکترونیکی یکی از طریق همین بانکها و دیگری از طریق پلیس +10 صورت میگیرد و خدمات الکترونیکی پلیس +10 هم برمیگردد به برنامهریزی و اقداماتی که جزو تصمیمات راهبردی بود و چون به صورت بلندمدت برگزار شده بود، توانست موفقیتهای قابل توجهی را تاکنون حاصل کند.
این کارشناس امنیت شبکه یادآور شد: وقتی صنعت فنآوری اطلاعات کوچک شد، دیگر با تزریق منابع مالی مناسب هم نمیتوان به یکباره باعث رشد آن بخش شد زیرا نیروی انسانی آن بخش از دست رفته است چراکه با تعطیل شدن این شرکتها که دانش محور هستند، نیروهای متخصص به دیگر کشورها رفته و فارغ التحصیلان ارشد ما بعضا در این مرکز پژوهشی جذب بازارهای کاری و دانشگاهها خارج از کشور در این حوزه میشوند زیرا شرایط بسیار خوبی برای آنها فراهم میکند.
وی گفت: تا زمانی که سندهای راهبردی در زمینههای مختلف در کشور نداشته باشیم و این سندها ضمانت اجرایی مشخصی نداشته باشند، کار به جایی نمیرسد و با کارهایی جسته و گریخته به هدف مشخصی دست نخواهیم یافت.
وی با بیان اینکه نبود متولی برای فنآوری اطلاعات مشکل ایجاد کرده است نه صرفا راه اندازی پورتالها عنوان کرد: مشکل اصلی در کشور ما این است که بخش فنآوری اطلاعات متولی مشخصی ندارد، در صورتی که قاعدتا وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات باید مسوولیت این بخش را برعهده بگیرد اما میبینیم که کار این وزارتخانه را کلا امور مخابرات تشکیل میدهد.
این کارشناس ادامه داد: در گزارشهای ارایه شده در همایشها و کنفرانسهای تخصصی هم میبینیم که کلا راجع به گسترش بخش مخابرات و اعداد و ارقام آن بحث میشوداما درباره فنآوری اطلاعات صحبتی به میان نمیآید.
او با بیان اینکه وضعیت فنآوری اطلاعات در چند سال اخیر ضعیفتر شده است، ابراز کرد: شاهد این مدعا، شرکتهای IT هستند که طی چند سال اخیر تعطیل شدهاند، در صورتی که تکلیفهای موثری در دولت برای شکلگیری این شرکتها صورت گرفته بود و همین موضوع موجب بهبود و روند صعودی صنایع نوین بود.
وی در پایان تصریح کرد: اما در حال حاضر شرکتهای بزرگ ما با این مدعا که کار ما توجیه اقتصادی ندارد، دست از تولید نرمافزاری کشیدهاند و در حال کنارهگیری از این صنعت هستند و شرکتهای کوچک نیز از بین رفتهاند.