» مقالات تجارت الکترونیک » مقالات وب سایت » سفر به گورستان طراحی وب سایت

سفر به گورستان طراحی وب سایت

سفر به گورستان طراحی وب سایت

2465  تعداد بازدید  |  چهارشنبه 20 مرداد ماه 1389

برای اینکه تصویری از حجم واقعی اطلاعات در فضای سایبر داشته باشید بهتر است بدانید سرویس های جست و جوگر اینترنتی تنها بخش کوچکی از محتوای اینترنتی را در خود جای داده اند . به گفته اشمیت مدیر عامل گوگل ، حجم واقعی اینترنت هم اکنون 5 میلیون ترابایت رسیده است . به گفته وی ...

سفر به گورستان  وب سایت
برای اینکه تصویری از حجم واقعی اطلاعات در فضای سایبر داشته باشید بهتر است بدانید سرویس های جست و جوگر اینترنتی تنها بخش کوچکی از محتوای اینترنتی را در خود جای داده اند . به گفته اشمیت مدیر عامل گوگل ، حجم واقعی اینترنت هم اکنون 5 میلیون ترابایت رسیده است . به گفته وی حجم اینترنت در حالی به این میزان رسیده که گوگل که هم اکنون به عنوان بهترین موتور جست و جو گر به شمار می رود تنها 170 ترابایت از این مقدار را ایندکس کرده است یا به اصطلاح به آن دسترسی دارد . گوگل هیمن 170 ترابایت را طی مدت 7 سال ایندکس کرده است و به گفته اشمیت ، اگر بخواهید تمام 5 میلیون ترابایت اطلاعات را در گوگل  ایندکس کنید به زمانی در حدود 300 سال نیاز دارید . هر ترابایت 1024 گیگابایت است .
وب مرده یا cobweb site وبی است که مدت هاست به روز نشده است . برخی دیگر از مصادیق وب مرده را می توان این چنین فهرست کرد :
وب سایت هایی که تنها با فناوری های دایل آب باز می شوند و در صورت استفاده از نسل دوم تکنولوژی های اتصال به اینترنت پر سرعت دچار مشکل خواهند شد مرده محسوب می شوند .
وب سایت هایی که دارای پیوند به وب سایت ها و یا وب لاگهای مرده و غیرفعال هستند .
وب سایت هایی که آدرس دامنه آنها تغییر کرده و در موتور های جستجوگر شناخته نمی شوند .
سایت هایی که شاید کاربران اندکی داشته باشند اما بروز رسانی ندارند و تنها در یک شبکه اینترنت وجود دارند  تا محصولات یک شرکت را معرفی کنند .
وب سایت افرادی که صاحبان آنها واقعا مرده اند و دیگر بروز رسانی نمی شوند .
وب سایت هایی که به دلیل فراموش کردن یا سرقت شدن نام کاربری یا کلمه عبورآن ، امکان دستیابی توسط مدیر آنها وجود ندارد .
فروم ها یا تالارهای گفت و گویی که سال هاست بحث و تبادل نظری در آنها صورت نمی گیرد .
صفحات وبی که هیچ سندی پیوند ، نداشته و مستند نیستند و توسط موتورهای جست و جو شناخته نمی شوند .
نسل اول وب به دلیل آمدن نسل دوم وب از دیدگاه بسیاری از ناظران اینترنت وب مرده محسوب می شوند . امروزه سمبل نسل وب 2 ، وب سایت هایی شبیه یوتیوب ، فیس بوک ، توئیتر و مای اسپیس هستند و تکنولوژی هایی مانند RSS
، پادکست، وب لاگ و آژاکس . در عوض وب مرده نسلی از وب است که هنوز خاصیت بیل بوردی یا تابلو اعلانات یک طرفه خود را حفظ کرده و بر آن اصرار می ورزد . به گزارش سایت CRN حدود دو سوم از وب لاگ هایی که توسط یک رصدکننده وب بررسی شده اند طی 2 ماه اخیر به روزرسانی نشده اند بنابراین ، این دسته از وبلاگ ها را می توان در زمره وبلاگ های مرده تلقی کرد .
گوگل نقش دوگانه در احیای وب سایت های مرده ایفا می کند . بخش عمده ای از وب سایت هایی که گوگل در نتایج خود نشان می دهد وب سایت هایی هستند که گاهی از 5 سال پیش تاکنون به روز نشده و محتوایی ثابت داشته اند . با این حال به عنوان وب سایت های پر محتوا به بازدیدکنندگان معرفی شده اند .

ظاهر کردن وب مرده
همیشه وب سایت های مرده فاقد اهمیت نیستند برعکس برخی اوقات حتی وب سایت های مرده نیز می توانند اطلاعات ذی قیمتی به مخاطبان ارائه کنند . شاید به همین دلیل گوگل و دیگر موتورهای جستجو محتوای وب سایت های مرده را در سرورهای خود ذخیره کرده و از آنها برای ارائه اطلاعات و راهنمایی به جست وجوکنندگان استفاده می کنند . نحوه ظهور وب سایت های مرده در گوگل بدین صورت است که در صورت باز نشدن یک صفحه وب شما آن را از نسخه ذخیره شده در cashe گوگل بازیابی خواهید کرد .
گاهی به دلایل تاریخی ، فنی یا حقوقی لازم است که نسخه قدیمی یک صفحه وب مورد بازدید قرار گیرد . ممکن است حتی مدیر یا صاحب اصلی اینگونه وب سایتها نیز نسخه قدیمی آن را نداشته باشند . در این صورت هم می توان از آرشیو جست و جوگرها بهره برد . یکی از روش های ظاهر کردن وب مرده استفاده از تکنولوژی مرسوم به wayback machine است . در وب سایت http://web.archive.org/collections/web.html شما می توانید آدرس اینترنتی یک وب سایت را درج کنید این وب سایت صفحات کامل تمام وب سایت های دنیا را از سال 1996 تاکنون در خود ذخیره کرده است . بانک اطلاعاتی این وب سایت دارای 100 ترابایت اطلاعات ( حدود 120 هزار گیگابایت ) بوده و بیش از 10 میلیون صفحه وبی را در خود  ذخیره کرده است .
در هنگام جستجوی صفحات وب مرده ، در این سایت می توانید هر تاریخی را از 1996 تاکنون انتخاب کرده و وب مرده مورد نظر را ظاهر کنید . از سوی دیگر وب سایت http://www.archive.org به عنوان یک مرجع کامل از ذخیره سازی و طبقه بندی محتواب وب سایت ها از سال 1996 چنین اقدامی را انجام می دهد . این وب سایت وابسته به آرشیو ملی اینترنت آمریکا در سان فرانسیسکو است که وظیفه آن ارائه خدمات آرشیوی به محققان ، مورخان و دانشگاهیان در زمینه مطبوعات مختلف است . این مرکز حدود 2 پتابایت اطلاعات در خود ذخیره کرده و هر ماه 20 ترابایت اطلاعات جدید به مخزن اطلاعاتی اش اضافه می شود . این آرشیو روی 86 سرور رایانه ای قرار داشته و از سیستم عامل لینوکس بهره می گیرد . امکان جست و جو در آن بر اساس آدرس وب سایت یا نام وب سایت است . با این حال اطلاعات وبی قبل از سال 1996 در هیچ آرشیوی نگهداری نمی شود و می توان وب سایتهای مربوط به فاصله سال های 1991 یعنی تاریخ ابداع وب  توسط تیم برنررزلی تا 1996 را حقیقتا وب مرده و فراموش شده تلقی کرد .
از وب نامرئی تا وب مرده
مفهوم وب نامرئی با وب مرده بسیار متفاوت است . ممکن است یک وب سایت به دلایل مختلف قابل بازدید برای عموم نباشد . این به معنای مرده بودن آن وب سایت نیست بلکه امکان دارد دسترسی به  محتوای آن برای کاربران محدود شده باشد .
وب نامرئی بخشی از شبکه جهان گستر وب است که عمدتا شامل منابع اطلاعاتی غیرمتنی و پویاست که به هر دلیل به طور موقت یا دائم خارج از حوزه جست و جوی بازیابی موتورهای کاوش قرار دارند و بازیابی اطلاعات موجود در آن  از طریق استفاده مستقیم از این موتورها میسر نیست . امکان بازیابی منابع پنهان در وب نامرئی یا برای موتورهای کاوش از نظر فنی میسر نیست و یا محدودیت های مالی مانع از نمایه سازی این منابع شده است . مثلا توان مالی و فناوری فعلی موتورهای جستجو هنوز به مراتب محدود تر از آن است که بتوانند به نمایه سازی تمام صفحات و لایه های موجود در وب سایت ها بپردازند چرا که اینکار فرآیندی پر خرج بوده و مستلزم فراهم آوری امکانات سخت افزاری قابل توجهی است . اهمیت وب عمیق عمدتاً از آنجا ناشی می شود که از نظر حجم اطلاعاتی مخفی در آن ، این بخش از قلمرو وب نامرئی بزرگ ترین قسمت آن را به خود اختصاص می دهد به طوی که حجم اطلاعات موجود در آن چندین برابر وب آشکار و یا وب سطحی تخمین زده می شود . دسترسی به بعضی از منابع اطلاعاتی مثل انواع نشریه های الکترونیکی و پایگاه های اطلاعاتی مبتنی بر وب مستلزم پرداخت حق اشتراک است . محدودیت های زبانی و فرمت های مختلف نیز باعث پنهان ماندن بخش بزرگی از وب از دسترس جستجوگرها شده است .
وب مرده در ایران
بخش عمده ای از وب سایت های فارسی و به خصوص دولتی و عمومی در ایران از نظر فنی مرده محسوب می شوند چرا که به روز رسانی آنها به طور منظم صورت نمی گیرد بارها شده که مراجعه کنندگان به وب سایت های دستگاه های دولتی اطلاعاتی دریافت کرده اند که اساسا ماهها که بلکه سالهاست که قدیمی و بلااستفاده شده اند . محسوس ترین نوع اطلاعات مرده در این وب سایت ها اطلاعات تماس شامل آدرس ها ، تلفن ها و اسامی مدیران و کارشناسان است و متاسفانه هیچ متولی مشخصی برای اصلاح این روند در کشور وجود ندارد و از آن بدتر اینکه انگیزه ای نیز برای به روز رسانی این محتواهای دیجیتال موجود نیست . به گفته دکتر سعید رضا عاملی استاد ارتباطات دانشگاه تهران اگر به فضای مجازی برویم و تفکرمان همچنان آنالوگ باشد مراجعه کنندگان را با وب یخ مرده و سرد مواجه می کنیم وبی که در آن فقط اطلاعات می میرد اصلا هوای فضای وب اطلاعات است و مرتب کارکردن و به روز رسانی محتوا در این فضا اهمیت دارد . RSS مرتبط با موضوع فضا نیز باید خیلی فعال باشد که بتواند این فضا را پویا نگه دارد . به نظر می رسد برخی مدیران ما چون فضای مجازی برایشان قابل لمس نیست نمی توانند با آن رابطه مناسبی برقرار کنند و در سیاستگذاری هم به آن بی توجه هستند .

2- امکانات سیستم
2-1 سازمان دانشگاهها و تعریف نظام آموزشی
2-2 قوانین آموزشی
2-3 قوانین شهریه
2-4 قوانین مربوط به اثرات نوع درس ، وضع نمره و نوع ثبت نام
الف) نوع درس
ب) وضع درس
ج) وضع نمره
2-5 قوانین پذیرش و فارغ التحصیلی
2-6 پذیرش
الف) تعریف مدارک مورد نیاز دانشجویان بر اساس قوانین تعریف شده با توجه به انواع حالتها مانند نوع بورس ، وضعیت نظام وظیفه ، جنسیت و نظایر آن به صورت خودکار
ب) ثیت مدارک دریافت شده از دانشجو و یا کسری مدارک خاص خارج از قوانین تعریف شده
ج) امکان صدور کارت موقت دانشجویی و لیست کسری مدارک دانشجو
د) ثبت اطلاعات دانشجویان بورسیه
ه) اصلاح مشخصات دانشجویان و ثبت تغییرات انجام شده بر روی اطلاعات مهم دانشجو به همراه مشخصات کاربر و زمان انجام تغییرات
2-7 فعالیتهای آموزشی اعضای هیئت علمی
2-8 خدمات آموزشی
2-9 دروس
الف) دروس کلی
-مشخصات ثابت دروس کلی
-مشخصات قابل تغییر دروس کلی
-قوانین اخذ درس
-قوانین مربوط به اثر درس
ب) دروس ترمی
2-10 برنامه ریزی ثبت نام
الف) پیشنهاد مکانیزه ثبت نام به دانشجویان
ب) شرکت دانشجویان در مرحله ثبت نام مقدماتی
2-11 ثبت نام اصلی ، ترمیم و حذف اضطراری
الف) ثبت نام و ترمیم
ب) ثبت نام دانشجویان جدید
ج) حذف اضطراری
د) امکانات متفرقه
2-12 برنامه ریزی امتحانات
2-13 نمرات
الف) لیست نمرات
ب) قفل کردن
ج) بازکردن قفل نمرات
د) اصلاح نمره و درس
2-14 دبیرخانه و صدور نامه های مهم دانشجویی
الف) ثبت نامه های وارده و صادره
ب) تعریف پیش فرضهای نامه های صادره و وارده
ج) تعریف پیش نیازهای لازم جهت صدور نامه های اداری
د) نامه های اداری
2-15 نامه های اداری
الف) نامه های نظام وظیفه
ب) نامه های پذیرش
ج ) نامه های بخش خدمات آموزشی
د) نامه های بخش فارغ التحصیلی
2-16 شورای آموزشی و کمیسیون موارد خاص
2-17 تنظیمات سیستم
الف ) تنظیمات پارامترهای سیستم
ب) تعریف تقویم سیستم
ج ) تعریف ساعات رسمی دانشگاه
د) تعاریف مربوط به کدهای مورد استفاده در سیستم
2-18 کاربران و امکانات
الف) تعریف کاربران
ب) فعال کردن کاربران
ج) تغییر کلمه عبور توسط کاربر
د) تغییر کلمه عبور توسط مدیریت
ه) تعریف امکانات
و) تعریف منوی کاربران
ز) تعریف ایستگاه های کاری مجاز
ح) اختصاص امکانات به کاربران
ط) تعریف محدوده دسترسی و نحوه دسترسی کاربران
2-19 الف) کنترلهای ورود کاربر به سیستم
ب) کنترلهای درخواست استفاده از امکانات
ج) کنترل های درخواست کاربر پس از ورود به امکان
د) ثبت عملیات کاربر
2-20 گزارشها و مشاهدات

                                                                                               

 

منبع : رزونامه جام جم - کلیک شماره242