شما میدانید شبکهی ملی اینترنت چیست؟
شما میدانید شبکهی ملی اینترنت چیست؟
خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
سرویس: جامعه اطلاعاتی -فناوری اطلاعات
آیا بر اساس وعدههای داده شده، پاییز امسال میتوان شاهد اجرای شبکه ملی اینترنت بود یا باز هم باید منتظر ماند و پرسید این پروژهی پر از اما و اگر، چه زمانی اجرا میشود؟
به گزارش خبرنگار فنآوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، چند سالی است که کاربران اینترنت با موضوع جدیدی از سوی مسوولان ICT کشور که راهاندازی شبکه ملی اینترنت است، مواجه شدهاند که به خودی خود توانسته کاربران شبکه اینترنت را با تعداد بسیاری سوال روبهرو کند؛ همزمان با طرح این عنوان نامهای دیگری هم مانند شبکه ملی، اینترنت ملی و یا پروژه دیگری دقیقا با همان نام شبکه ملی اینترنت که در مرکز تحقیقات مخابرات بررسی میشود، مطرح شده است.
*هدف شبکه ملی اینترنت*
تا قبل از این که وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات هدف اصلی از راهاندازی شبکه ملی اینترنت را بیان کند، شاید خیلیها گمان میکردند قرار است پروتکلی مخصوص خود کشور به وجود آید که سامانه اینترنتی ایران را از دیگر کشورها جدا میکند اما از صحبتهای وزیر ارتباطات اینطور بر میآید که دسترسی با سرعت بالا به اینترنت مفهوم چنین شبکهای است که علاوه بر برقراری ارتباط در داخل کشور امکان استفاده از شبکه جهانی اینترنت را هم داراست.
*زیرساختهای در دست اجرا*
اگر به صحبتهای دو سال پیش عبدالمجید ریاضی – که در آن زمان معاون فنآوری اطلاعات وزارت ICT بود، بازگردیم متوجه میشویم که در آن زمان 50 درصد زیرساختهای اینترنتی شبکهی ملی اینترنت فراهم بوده پس با این تفاسیر 50 درصد دیگر زیرساختهای لازم هم باید تا الآن تکمیل شده باشد زیرا قرار بوده که تا پایان سال 89 این پروه به اجرا گذاشته شود.
*سرمایهگذاریها*
وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات اوایل امسال گفت که طراحی اولیه شبکه ملی اینترنت تمام شده و در سالهای آتی از نظر ظرفیت و پوشش شبکه ملی اینترنت کامل خواهد شد.
دکتر رضا تقیپور همچنین به سرمایهگذاری در بخش زیرساختهای مخابراتی در طول برنامه پنجم توسعه هم اشاره و حتی ابراز امیدواری کرد که این پروژهها در طول سالهای اول و دوم برنامه پنجم ادامه یابد؛ هرچند اغلب موارد شاهدیم که فعالان حوزه مخابراتی از نبود سرمایهگذاریهای مورد نیاز برای تکمیل زیرساختها خبر می دهند.
*اهمیت پروژه*
لحن قاطع و پیگیرانه وزیر برای اجرای هرچه زودتر این پروژه حاکی از آن است که می شود به سرانجام این کار امیدوار بود زیرا شواهد نشان میدهد که پیگیریهای لازم حتی در صحبت هم که شده انجم میشود.
*پیش نیاز هاب منطقه شدن*
بحث هاب منطقه شدن ایران هم تقریبا در راستای شبکه ملی اینترنت شکل گرفت، به نحوی که مدیر کل مهندسی عملیات و هماهنگی شبکه دیتای شرکت ارتباطات زیرساخت گفت: برای این که طبق برنامههای پیشبینی شده پیش برویم باید هاب منطقه در حوزه دیتا باشیم که در این راستا پروژه بزرگ هسته ملی شبکه اینترنت (IP/MPLS ) را در درست اقدام داریم.
طبق گفته مسوولان با اجرایی شدن این پروژه پهنای باند قابل ارائه به متقاضیان، به میزان قابل ملاحظهای افزایش پیدا میکند. این افزایش در بخش بینالمللی حدود 20 برابر ظرفیت پهنای باند کنونی خواهد بود و تمام این پیشرفتها برآوردن نیاز کاربران را تا حد نیاز آنان امکانپذیر میکند.
*اینترنت ملی یا شبکه ملی*
اینترنت ملی لفظی است که برای ارائه خدمات این پروژه اغلب به کار برده میشود اما وزیر ارتباطات معتقد است که به کار بردن این لفظ درست نیست و باید از شبکه ملی اطلاعات به جای آن استفاده شود زیرا بسیاری از فعالیتها را بدون نیاز به بستر اینترنت میتوان انجام داد که یکی از این موارد آموزشهای الکترونیکی است.
*اعتبارات لازم زیرساخت*
برای راهاندازی این شبکه ملی و برای این که دیگر نیازی نباشد که برای یافتن یک سایت داخلی، دور جهان را طی کنیم، باید هرچه زودتر زیرساختهای لازم اجرای این پروژه را فراهم کنیم ولی باید به یاد داشت که بسترهای زیر ساختی به سرمایهگذاری و هزینه کرد نیاز دارد که هنوز از میزان این هزینهکرد آمار و ارقام مشخص و دقیقی در دست نیست.
معاون فنآوری اطلاعات شرکت ارتباطات زیرساخت اخیرا در این باره ابراز کرده است که شبکه ملی اینترنت در حال نصب و راهاندازی است که در اوایل پاییز سال جاری به اتمام میرسد و بودجه این پروژه حدود 70 میلیارد تومان است.
این میزان پیشرفت در حالی است که هیات وزیران در سال 86 برنامههای عملیاتی راهاندازی و بهرهبرداری این شبکه در سالهای 86 تا 88 را تصویب کرد که بر اساس آن شرکت مخابرات ایران و شرکتهای مخابراتی وابسته و شرکتهای مخابراتی استانی مجاز شدند در طول سالهای 1386 تا 1388 تا مبلغ پنج هزار و ششصد و شصت میلیارد ریال از منابع داخلی خود جهت ایجاد شبکهی ملی اینترنت سرمایهگذاری کنند.
*مزایای شبکه ملی اینترنت*
البته درباره مزایای چنین شبکهای هم با تکیه بر صحبتهای مهدی اخوان - معاون آموزش، پژوهش و امور بینالملل وزارت ارتباطات – میشود گفت که محور بحث سیستمهای مخابراتی کشور بر پایه IP و ارائه کلیه اطلاعات برروی بستر IP است.
یعنی دیتا، صوت و ویدئو را برروی شبکه و همزمان با هم داشته باشیم و درواقع همه اینها به عنوان پیش فاز محسوب میشود که البته موافقان و مخالفانی دارد و بحثهای امنیتی نیز در این رابطه مطرح است.
*خدمات شبکه ملی اینترنت*
رییس مرکز تحقیقات مخابرات درباره عمده خدمات این شبکه عنوان کرد: انتظار داریم با اجرای این پروژه قیمت تمام شده برای مشترکان قابل کاهش باشد که برای انجام این طرح با این وسعت نیازمندیهای بسیاری باید در داخل کشور تامین شود.
*و اما زمان اجرای پروژه*
اصل موضوع به اجرای این پروژه مربوط است که قرار شده فیبر نوری تا درب منازل کشیده شود تا همگان از ارتباطات بهتری بهره ببرند؛ البته بر سر اجرای کامل آن صحبتهای بسیاری شده، به عنوان مثال وزیر ارتباطات از اجرای آن در پاییز سخن گفته در حالی که برخی دیگر گفتهاند که اگر پیش نیازها تأمین شود احتمال اجرای آن تا پایان سال خواهد بود.